یک تیم تحقیقاتی در دانشگاه گوتینگن روش جدیدی را برای تولید تصاویر رنگی اشعه ایکس ایجاد کرده است. در گذشته، تنها راه برای تعیین ترکیب شیمیایی یک نمونه و موقعیت اجزای آن با استفاده از آنالیز فلورسانس اشعه ایکس، متمرکز کردن اشعه ایکس و اسکن کل نمونه بود. این کار وقت گیر و پرهزینه است. اکنون دانشمندان رویکردی را توسعه دادهاند که اجازه میدهد بدون نیاز به فوکوس و اسکن تصویری از یک منطقه بزرگ با یک نوردهی تولید شود. این روش در مجله Optica منتشر شد.
برخلاف نور مرئی، هیچ لنز قدرتمندی برای تشعشعات “نامرئی” مانند اشعه ایکس، نوترون یا گاما وجود ندارد. با این حال، این نوع پرتوها، به عنوان مثال، در پزشکی هسته ای و رادیولوژی، و همچنین در آزمایش های صنعتی و تجزیه و تحلیل مواد ضروری هستند. کاربردهای فلورسانس اشعه ایکس شامل تجزیه و تحلیل ترکیب مواد شیمیایی در نقاشی ها و مصنوعات فرهنگی برای تعیین اصالت، منشاء یا تکنیک تولید، یا تجزیه و تحلیل نمونه های خاک یا گیاهان در حفاظت از محیط زیست است. کیفیت و خلوص اجزای نیمه هادی و تراشه های کامپیوتری را نیز می توان با استفاده از آنالیز فلورسانس اشعه ایکس بررسی کرد.
برای روش جدید خود، دانشمندان از یک دوربین رنگی اشعه ایکس که توسط PNSensor در مونیخ توسعه داده شده است و یک سیستم تصویربرداری جدید که اساساً از یک صفحه با ساختار خاص و با روکش طلا بین جسم و آشکارساز تشکیل شده است، استفاده کردند، به این معنی که نمونه سایه می اندازد. . الگوی شدت اندازه گیری شده در آشکارساز اطلاعاتی را در مورد توزیع اتم های فلورسنت در نمونه ارائه می دهد که سپس می توان با استفاده از یک الگوریتم کامپیوتری آن را رمزگشایی کرد. این رویکرد جدید به این معنی است که بر خلاف زمانی که از لنز اشعه ایکس استفاده می شود، صفحه می تواند بسیار نزدیک به جسم یا آشکارساز باشد، که این روش را به یک روش عملی تبدیل می کند.
دکتر Jakob Soltau، نویسنده اول، محقق فوق دکتری در موسسه فیزیک اشعه ایکس در دانشگاه گوتینگن، توضیح می دهد: «ما الگوریتمی را توسعه داده ایم که به ما امکان می دهد به سرعت و قوی تصویری واضح و به طور همزمان برای هر رنگ اشعه ایکس ایجاد کنیم. یکی از نویسندگان پل مایر، دانشجوی دکترا در همان موسسه، میافزاید: «لنزهای اپتیک را نمیتوان با لنزهای معمولی مقایسه کرد؛ آنها طبق مشخصات دقیق ما توسط یک شرکت جدید در سوئیس ساخته شدهاند». این شرکت نوپا، XRNanotech، متخصص در نانوساختارها است و توسط دکتر Florian Döhring که دکترای خود را در دانشگاه گوتینگن به پایان رساند، تاسیس شد. پروفسور تیم سالدیت، رهبر گروه تحقیقاتی، نتیجه می گیرد: «بعد، ما می خواهیم این رویکرد را به تصویربرداری سه بعدی از نمونه های بیولوژیکی و همچنین کاوش پدیده هایی در تصویربرداری مانند پراکندگی غیرالاستیک اشعه ایکس، نوترون ها یا تشعشعات گاما در پزشکی هسته ای گسترش دهیم. “